Bespreking verkeersoverlast Reijmerstok op 09-06-2020
Hans Jacobs (kernoverleg Reijmerstok)
Kenneth Leunissen (gemeente, coördinator kernoverleg)
Raymond Schunken (ambtenaar verkeer).
Het gespreksonderwerp was vooral over de hoge snelheid waarmee door het dorp wordt gereden.
Uit de snelheidsmetingen die gedaan zijn (de smileys bij het pleintje en verderop in de straat) blijkt dat 85% van het verkeer een snelheid van gemiddeld 52 rijdt. De andere 15% rijdt te snel. Dat is dus te veel. Als 85% al net boven de snelheid rijdt, hoe snel rijden de anderen dan?
Een vraag van mijn kant was de classificatie van de dorpsstraat. Deze is momenteel (helaas) nog niet aangemerkt als erftoegangsweg (zoek dit even via google). Indien dit wel gaat gebeuren zal de inrichting van de weg aangepast moeten worden en de toegestane snelheid dienovereenkomstig verlaagd.
Tweede vraag; waarom is er een verschil tussen de doorgaande weg in bijv. Euverum en Reijmerstok. Eigenlijk kwam daar geen antwoord op.
De besproken oplossingen zijn het aanbrengen van parkeervakken, het parkeren op straat i.p.v. op de stoep, het zetten van bloembakken (al dan niet door inwoners zelf).
Het aanbrengen van parkeervakken is iets ingewikkelder dan ik dacht. De vakken moeten worden ingemeten en aangebracht, de huidige onderbroken strepen moeten daarna worden verwijderd door zandstralen.
Het op straat zetten van bloembakken oid is een goede oplossing maar niet door de inwoners. Als er onverhoopt een ongeluk zou gebeuren, wie is verantwoordelijk voor de gevolgen?
Parkeren op straat is de beste mogelijkheid op korte termijn om de snelheid te drukken. Hierbij is natuurlijk een belangrijke kanttekening dat fietsers, waaronder schoolgaande kinderen, een groter gevaar lopen omdat deze ook om de geparkeerd auto’s heen moeten.
Het Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan (GVVP) zal eind dit jaar (hopelijk) definitief worden vastgesteld. Hierna zullen er uitvoeringsmaatregelen en een tijdpad, inclusief prioritering moeten volgen.
Vervolgstappen:
Ik blijf contact houden met de gemeente en druk op de ketel houden.
Oproep:
Ik kan dit niet alleen blijven doen, er is ondersteuning nodig van andere inwoners. Wie is bereid?