'De enorme gunfactor heeft ons in het hart geraakt'
Gulpen-Wittem is sinds deze week de meest culinaire gemeente van Limburg. Vorig jaar kreeg Brut172 in Reijmerstok van Hans van Wolde veel aandacht omdat het meteen twee sterren kreeg. Dit jaar herhaalde chef-kok Guido Braeken van restaurant Julemont (Kasteel Wittem) dat huzarenstukje door ook in zo’n korte tijd beloond te worden met twee Michelinsterren. Toch kozen we voor dit Weekendinterview voor een gesprek met Hans Kinkartz, chef-kok van restaurant Atelier in hartje Gulpen en Ellen, partner en gastvrouw. Al tien jaar getipt voor een Michelin-ster en pas dit jaar kwam die zo lang verwachte en verdiende beloning. Daarom richt Hallo Heuvelland de schijnwerpers deze keer op Hans, Ellen en hun team.
Hans neemt ons meteen mee naar donderdag 26 mei, Hemelvaartsdag. Dat is vijf dagen voordat Michelin bekend zal maken welke restaurants ook dit jaar één, twee of drie sterren krijgen voor hun culinaire topprestaties. In restaurant Atelier aan het marktplein in Gulpen komt een bijzonder telefoontje binnen. Dit keer gaat het eens niet om een reservering, hoe voorspelbaar dat ook zou zijn geweest. Want na de coronacrisis kiezen steeds meer fijnproevers voor restaurant Atelier in Gulpen om zich te laten verwennen en verrassen. Hans: ‘Zeker in de weekenden is bijna elke tafel in ons restaurant meestal al een paar weken eerder gereserveerd.’ Maar nee, deze keer vraagt een tussenpersoon van Michelin of Hans en Ellen dit jaar van plan zijn om op maandag 30 mei naar Amsterdam te komen voor de feestelijke bekendmaking van de Michelin-sterren 2022. Hij raadt aan om vooral aanwezig te zijn, maar verwacht strikte geheimhouding.
Hans en Ellen worden na het telefoontje meteen overmand door emoties, zo krachtig als op hun trouwdag en de geboorte van hun zoon Luuk. ‘De afgelopen tien jaar werd in de media elk jaar aangekondigd dat we zeker een Michelin-ster zouden verdienen én krijgen. Toch kwam die voorspelling nooit uit. Zou het dan nu wel gaan gebeuren?’
Hans: “Deze ster is de prestatie van ons hele team, we hebben er met z’n achten snoeihard voor gewerkt. Dus vroeg ik aan die tussenpersoon of hij kon proberen niet twee maar acht toegangsbewijzen voor de uitreiking voor ons te regelen. Daar had hij een hard hoofd in vanwege de grote belangstelling voor dit landelijk event. Toen toch al vrij snel acht tickets onze kant opkwamen, begonnen we er steeds meer in te geloven. Vanwege die beloofde geheimhouding mochten we niemand iets over onze vermoedens vertellen, ook de mensen niet die heel dicht bij ons staan. Zelfs onze zoon Luuk, die op dit moment stage loopt bij het driesterrenrestaurant De Librije van Jonnie Boer in Zwolle, hebben we pas op het allerlaatste moment, zondagavond laat, iets gezegd.’
Ellen: “Maandagochtend in de auto op weg naar Amsterdam en daar ter plekke in een vol DeLaMar theater bleef het heel spannend. Zouden we misschien toch geen Michelin-ster krijgen, maar een andere, minder prestigieuze prijs? Pas toen we op het grote scherm onze naam en Atelier gekoppeld zagen aan een echte Michelin-ster, durfden we het pas te geloven. De euforie binnen het team was mega. Na zoveel jaren kwam de ultieme beloning voor onze gezamenlijke culinaire prestaties dan toch uit.””
Op de terugreis werd de grote impact meteen zichtbaar. Ellen kon op haar laptop onafgebroken aan de slag met het reageren op honderden felicitaties via apps en mails. Tegelijkertijd waren de nieuwe online reserveringen nauwelijks bij te houden. ‘Heel wat zaterdagen waren al volgeboekt, maar de afgelopen week kozen al veel gasten ervoor om uit te wijken naar andere dagen, ook bijvoorbeeld voor een lunch. In 2007 kwamen we met Atelier van niets op 19 binnen in de top 500 lijst van het Nederlandse culinair tijdschrift ‘Lekker’. Ook dat leverde een groot aantal extra reserveringen op, maar wat we nu meemaken, overtreft alles.’
Hans: ‘Wat ons in het hart raakt, is de gunfactor die we elke dag ervaren. ‘Zo verdiend. Die ster hadden jullie al veel eerder moeten krijgen.’. Als we voor elke keer dat iemand de afgelopen week ‘Eindelijk!’ naar ons appte of tegen ons zei, een euro zouden krijgen, zouden we evenveel verdienen als op een avond dat alle tafels bezet zijn…’ Eindelijk gerechtigheid dus, deze ster voor twee sterren met een sterrenteam.
Uit het juryrapport:
‘Bij Atelier krijgt u nooit echt wat u verwacht. Creatieveling Hans Kinkartz weet namelijk in elk gerecht herkenbaarheid te koppelen aan spanning en verrassing. Hij houdt van Aziatische smaakmakers om zijn gerechten een extra dimensie te geven. Deze ervaren vakman speelt met klassieke cuissons, moderne friszurigheid en inventieve vrijheid. Een etentje in dit historisch vakwerkhuis, een elegante symbiose van design en industriële strakheid, zal u meer dan eens verbazen. In dit Atelier wordt culinair maatwerk geleverd.’
Tjeu Seeverens