Naar aanleiding van mijn gedicht PRUIMENTIJD vroeg dorpsverbinder van Wijlre Hilda Keulders of de bakster het recept van de heerlijke pruimenvlaai zou willen delen.
Dus heb ik dat de bakster - mijn nichtje Annemie Damoiseaux-Schwanen uit IJzeren - gevraagd en zij heeft haar toestemming gegeven. Ze zei dat haar recept zelf gemaakt is, door de recepten te combineren van haar moeder en haar schoonmoeder.
---
Wat je nodig hebt voor twee pruimenvlaaien:
500 gram bloem
21 gram gist (of 11 gram droge gist)
4 eetlepels suiker
100 gram boter (zacht, maar niet gesmolten)
2 – 3 dl melk (scheutje zonnebloemolie)
2 afgestreken theelepels zout
Let op, alles moet op kamertemperatuur zijn!
2 ouderwetse vlaaiplaten
---
Verwarm de oven voor op 185°C
---
Bloem, suiker en zout mengen. De gist oplossen met een beetje lauwe melk en een beetje van de suiker, zodat hij zich al voor kan bereiden. Dit alles met melk, boter en olie tot een homogeen mengsel vormen, zodat zich een vaste bal vormt. Deze bal 10 minuten goed doorkneden en in een met bloem bestoven kom afgedekt met een handdoek een uur laten rijzen.
Deeg in twee gelijke stukken verdelen en uitrollen tot een ronde lap, ter grootte van een vlaaivorm, die je van tevoren hebt ingevet met wat olie of boter en ook bestoven hebt met bloem. Deeg in vlaaivorm plaatsen, goed de zijkanten aandrukken. Dan met een vork gaatjes prikken in de bodem en vullen met vulling naar wens. Bij nat fruit, zoals pruimen eerst wat paneermeel over de bodem verspreiden.
Pruimen in vieren snijden of halveren en rondom over de bodem verspreiden in een mooie cirkel, van buiten naar binnen. Dan nog een half uurtje na laten rijzen en in de voorverwarmde oven 30 – 35 minuten (onder in het midden) afbakken.
Iets laten afkoelen, de vlaai uit de vlaaivorm halen en op een rooster verder laten afkoelen. Voordat je de pruimenvlaai aansnijdt, kun je er nog wat kaneelsuiker over strooien.
En een toefje verse slagroom is ook lekker!
---
Met dank aan Annemie Damoiseaux-Schwanen voor het recept en de foto van haar heerlijke pruimenvlaai.
---
De foto en het recept vind je trouwens ook in mijn nieuwe boek De Blauwe Vogel - Vriendschappen in Zuid-Limburg. Dit is deel drie van mijn serie romans die in Zuid-Limburg spelen. Na De Groene Deur en Het Rode Bakhuis. In elk boek plaats ik achterin een recept dat betrekking heeft op Zuid-Limburg. Je kunt het bestellen bij uitgeverij boekscout.nl en in elke boekhandel.