Recepten
Recept Partijer ‘Hiemel en ead’ (4 personen)
(Stamppot met zure en zoete appels)
Nodig:
1 kg kruimige aardappel
3 witte uien
3 Goudreinette appels (500 gram) (of andere friszure appel uit de boomgaard, alle soorten geschikt)
3 zoete appels (500 gram) (bv Gala, Jazz, Fuji of Braeburn appels)
30 g ongezouten roomboter
75 ml halfvolle melk
4 el grove Zaanse mosterd
Vlees (bv rookworst, bloedworst) of kaas of noten
- Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en snipper de uien grof. Schil de Goudreinetten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Doe de aardappelen, ui en stukjes Goudreinet in een pan en giet er zo veel water over dat alles net onder staat. Bestrooi eventueel met zout en breng aan de kook. Laat in ca. 20 min. gaar worden.
- Maak ondertussen het vlees klaar of snijd de kaas in blokjes. Snijd de zoete appels in blokjes van een ½ cm.
- Giet de aardappelen af en voeg de boter en melk toe. Stamp fijn met de pureestamper en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep eventueel de kaasblokjes en ⅔ van de zoete appels erdoor en verdeel de rest erover. Leg eventueel het vlees of de noten erop en serveer met de mosterd.
Recept Sterappels à la Maria van den Bekker
(Super simpel bijgerecht zoals ze dat vroeger aten, weer eens wat anders dan appelmoes)
Nodig:
Enkele sterappels
Wat suiker
1. Snij de appels (ongeschild) in parten en verwijder de klokhuizen.
2. Kook de parten kort zodat ze gaar worden maar heel blijven.
3. Strooi er naar smaak suiker over en eet ze warm!