Begin jaren 80 was ik een aantal maanden in Israël. Ik werkte in een kibboets, onder andere in de avocadovelden. Het eten vond ik fantastisch, hummus, falafel, avocado’s. Het liefst wilde ik werken in de keuken. Helaas pindakaas, dat mocht niet want er werd koosjer gekookt en de recepten waren geheim.
Later, eind jaren 80, ontmoette ik de macrobiotische keuken en volgde ik een aantal kookcursussen daarin. Tot mijn grote verrassing leerde ik daar alles over het maken van falafel en hummus.
In 2016 werkte ik een week in Bethlehem op de Westbank. In dat Palestijnse gebied bestond het ontbijt elke ochtend uit hummus. En de lunch bestond uit falafel. Heerlijk!
Overigens blijken hummus en falafel armeluis-eten te zijn.
En het is veganistisch, in deze tijd helemaal hip.
Zowel hummus als falafel zijn tegenwoordig op veel plekken te koop.
Maar ik zeg je: er gaat niets boven het zelf maken.
Vandaag, op hummus dag, een recept voor hummus. Het is gemakkelijk te maken en lekker! De belangrijkste ingrediënten zijn kikkererwten en het vocht waarin ze zijn gekookt, aangemaakt met witte tahin en citroensap. De overige ingrediënten zijn smaakmakers, om het te maken zoals jij het lekker vindt.
Recept Hummus
- 250 gram gedroogde kikkererwten, een dag geweekt in koud water
- 1 laurierblad
- sap van ½ tot hele citroen
- 4 knoflooktenen
- ½ theelepel komijn
- ½ theelepel koriander
- mespunt cayenne peper
- ½ theelepel vers gemalen peper
- ½ kop peterselie
- 2 eetlepels witte tahinpasta (de lekkerste komt van een natuurvoedingswinkel)
- snufje zout
- kookvocht van de kikkererwten (ook als ze uit een pot komen)
Garnering:
- 2 eetlepels hele gekookte kikkererwten
- 2 eetlepels olijfolie
- paprikapoeder
- ½ eetlepel gehakte peterselie
Bereiding:
- Kikkererwten en laurier 2½ uur koken tot ze zacht zijn (laurier na het koken eruit halen).
- Bewaar twee eetlepels erwten voor de garnering.
- Rest van de erwten in de blender.
- Alle andere ingrediënten (niet die van de garnering) er doorheen mengen.
- Tijdens het malen voeg je het telkens wat kookvocht van de kikkererwten toe, totdat de substantie smeuïg wordt. Beter langer dan korter malen.
- Serveer de humus op een platte schaal met de hele erwten er bovenop.
- Sprenkel er de olijfolie over.
- Strooi er een beetje paprikapoeder en gehakte peterselie over.
Het is lekker bij rauwkost en brood.
Ter variatie: maal met de humus geroosterde paprika mee. Het recept van geroosterde paprika volgt op een ander moment. De foto van de paprika-hummus vindt je helemaal onderaan.
Op YouTube vindt je talloze filmpjes over het maken van hummus. Hieronder een ervan die mij aanspreekt.