Op 15 juni 2025 is het weer de Dag tegen Ouderenmishandeling. Ook dit jaar wil de gemeente Gulpen-Wittem op deze dag extra aandacht geven aan dit belangrijke onderwerp. Ouderenmishandeling komt vaker voor dan veel mensen denken. Daarom is het belangrijk om dit samen bespreekbaar te maken en beter te leren herkennen.
In het Uitvoeringsplan 2024-2027 van de regio Zuid-Limburg is er veel aandacht voor het herkennen en stoppen van ouderenmishandeling. De gemeenten Maastricht-Heuvelland en de Westelijke Mijnstreek werken hierin samen. Er worden verschillende acties opgezet om dit probleem duidelijker zichtbaar te maken en aan te pakken.
Als professional én inwoner speelt u een belangrijke rol. U kunt helpen om ouderen te steunen en hun veiligheid te beschermen.
Signalen van ouderenmishandeling herkennen
Ouderenmishandeling komt voor in verschillende vormen, zoals lichamelijke, psychische en seksuele mishandeling, verwaarlozing en financiële uitbuiting. Deze vormen van mishandeling kunnen plaatsvinden in de thuissituatie, maar ook in verzorgings-, verpleeg- en ziekenhuizen. De oudere is vaak afhankelijk van de pleger, die bijvoorbeeld een naaste, mantelzorger, professional of vrijwilliger kan zijn. Het is belangrijk om alert te zijn op signalen van ouderenmishandeling, zoals:
- Onverklaarbare verwondingen of blauwe plekken.
- Veranderingen in gedrag, zoals angst, depressie of teruggetrokkenheid.
- Onverklaarbare uitgaven of verlies van bezittingen.
- Verwaarlozing van de oudere, zoals slechte hygiëne of ondervoeding.
- Beperkingen in communicatie, bijvoorbeeld geen gelegenheid om alleen met een hulpverlener te spreken.
Bij twijfel of zorgen kunt u terecht bij Veilig Thuis Zuid-Limburg. Ze bieden advies en ondersteuning bij vermoedens van ouderenmishandeling. U kunt hen bereiken via telefoonnummer 0800-2000.
Signaalwaaier
In de digitale Signaleringswaaierstaan ook bovenstaande tips om ouderenmishandeling te herkennen en er goed op te reageren.